Pre-GAIUS 2020: Intervju

Linnéa Ljung

Vad jobbar du med på Setterwalls och hur tog du dig till det jobbet?
Jag är delägare på Setterwalls och jobbar främst med miljö- och energirätt. 2007 tog jag examen från juristprogrammet vid Göteborgs universitet och därefter började jag jobba med miljörätt på en affärsjuridisk byrå i Göteborg. Där jobbade jag i drygt tio år, och under en period var jag på secondment vid byråns brysselkontor. 2018 fick, och antog, jag erbjudandet att ansvara för och bygga upp miljörättsavdelningen vid Setterwalls Göteborgskontor. Jag började på Setterwalls i maj 2018 och från 1 januari 2020 är jag delägare på byrån.

Hur är stämningen och företagskulturen på Setterwalls?
För mig präglas stämningen på Setterwalls av driv, energi och glädje. Vi har för det mesta väldigt roligt på jobbet och vi jobbar mycket tillsammans i team. Företagskulturen är en viktig fråga för oss, som vi tror är avgörande för att attrahera och behålla våra medarbetare. Vi jobbar därför aktivt med företagskulturfrågor och det senaste året har vi genomfört ett långsiktigt omfattande arbete tillsammans med extern expertis i syfte att identifiera och tydliggöra våra gemensamma värderingar och målsättningar. Bland dessa finns ”Ett Setterwalls som håller i längden” med fokus på hållbarhet, mångfald och inkludering, men även på en hälsosam arbetsplats.

Hur får man ut mest av att besöka GAIUS som student?
Dels är det en bra möjlighet att möta och få en bättre uppfattning om olika arbetsplatser, dels är det en möjlighet att skapa nya kontaktytor med framtida arbetsgivare. Mitt tips är att prata med representanter för de arbetsplatser som du är intresserad av och därefter följa upp samtalet genom till exempel en intresseanmälan eller ytterligare kontakter med personen hos arbetsgivaren. På så sätt får du möjlighet att visa intresse och ge ett intryck som förhoppningsvis gör det lättare att komma vidare vid en eventuell rekryteringsprocess.

Har du någonsin tänkt på att byta jobb och vad skulle du byta till i sådana fall?
Jag tycker mitt jobb är fantastiskt roligt och utmanande så jag har svårt att tänka mig ett bättre jobb inom juridiken för just mig. Miljörätten är ett rättsområde i snabb och konstant utveckling, och vi som arbetar inom området är verkligen med och driver rättsutvecklingen framåt. Dessutom är det ett oerhört viktigt område. Inte minst nu, när klimatförändringarna och andra hållbarhetsaspekter ställer krav på snabb omställning, spelar juridiken en stor roll. Skulle jag ändå tröttna på juridiken en dag är drömmen att få syssla med sång och teater. Jag valde faktiskt mellan juristlinjen och scenskolan efter gymnasiet.

Har du något tips på hur man finner vilket område inom juridiken som man vill jobba med?
Satsa på det som intresserar dig. Jobbet är ofta en stor del av ens liv och det blir mycket roligare om man brinner för det man gör. Sedan kan teori och praktik skilja sig mycket åt, så jag tror att det är bra att prova att jobba inom ett visst område innan man låser sig för hårt till just det området.

Alexandra Sveindal

Vad jobbar du med på Setterwalls och vad är det bästa med ditt jobb?
Jag jobbar i fastighets-, entreprenad- och miljörättsgruppen. Jag arbetar varierat inom samtliga dessa tre områden, men med övervägande del inom fastighetsrätt. Jag jobbar med allt från att upprätta avtal för överlåtelser av fastigheter, granskning av hyresavtal, tolkning av entreprenadkontrakt samt att göra rättsutredningar. Det bästa och roligaste med mitt jobb är att det är så varierande och utmanande! Ingen arbetsdag är den andra lik och en ställs ständigt inför nya frågor och utmaningar.

Stämmer ryktet om att man behöver jobba väldigt långa dagar på en advokatbyrå?
Ibland behöver en jobba långa dagar, ibland inte. Arbetstiden är, precis som arbetsuppgifterna, något som varierar väldigt mycket och går i perioder. Jag upplever dock att det alltid finns tid för återhämtning efter en intensiv period. En av de stora fördelarna med att jobba på advokatbyrå är att din arbetstid till stor del är ditt eget ansvar. Ibland krävs det att du arbetar långa dagar men det finns också flexibilitet att planera sin arbetstid själv och till exempel gå och träna på dagen eller jobba hemifrån.

Vad har du för tidigare erfarenhet av GAIUS?
Min enda erfarenhet av GAIUS är som besökare och frekvent nyttjare av alla goodiebags!

Brukar ni hitta på något tillsammans som kollegor på Setterwalls?
Varje fredag har vi en gemensam AW efter jobbet där alla är välkomna och varje år har vi en gemensam julfest, sommarfest och kontorsresa. Ibland umgås vi även tillsammans under mindre ordnade former, till exempel genom att gå på en konsert eller ta en öl tillsammans efter jobbet.

Vilka erfarenheter utöver juristprogrammet tycker du är meriterande för framtida kollegor på Setterwalls?
Någon form av engagemang under studietiden som visar på att du är en driven person som kan hantera, och prioritera, fler saker än endast studierna. Det kan vara allt från ett extrajobb på juridiska institutionen, advokatbyrå eller som gruppträningsinstruktör, till ideellt arbete inom någon studentorganisation eller varför inte GAIUS. Min upplevelse är att all form av annan erfarenhet värdesätts vid en rekrytering och det är mer än bara goda studieresultat som väger in!